Eten

Bewust eten - Bewuste-Keuzes.nl

Ook is de voedingswaarden op groentes en fruit is ontzettend naar beneden gegaan de afgelopen decennia. Je moet nu meer broccoli eten om dezelfde hoeveelheid vitamines binnen te krijgen dan 30 jaar geleden. 

Met een dochter met gevoeligheid voor eczeem en een man met gevoelige darmen is bewust omgaan met voedsel wel één van de belangrijkste dingen die wij de afgelopen jaren stap voor stap veranderd hebben.

Hoe wij eten?

-Biologisch.
Ik probeer zo veel mogelijk biologisch te eten. Zo vermijd ik zo veel mogelijk pesticiden die niet meer in ons lijf terecht komen.

-Vetten en olie.
Ik bak graag in kokosolie en wij smeren roomboter op ons brood. (Goede) vetten zijn niet de vijand, maar juist essentieel voor zoveel processen in het lichaam!

-Geen pakjes, zakjes, potjes of kant-en-klare maaltijden. 
Hier worden ontzettend veel toevoegingen in gedaan, waarvan ik betwijfel of dit goed is voor onze gezondheid.

Kokosolie - Bewuste-Keuzes.nl


-Suikers met mate.
Dit betekent zo min mogelijk frisdrank, snoep, chips, koek etc. Suiker is ontstekingsbevorderend en dit merken wij meteen aan buik en huid.

-Foodpreppen.
Op mijn vrije dagen probeer ik gezonde, lekkere, tussendoortjes te bakken, zodat er genoeg lekkers in huis is, waarvan ik alle ingrediënten ken en bepaal.
Maar ook het bakken van eenvoudige bananenpannenkoekjes voor het ontbijt, doe ik vaak een avond van tevoren. Ook zorg ik ervoor dat wij altijd genoeg noten, fruit en groente in huis hebben om tussendoor te pakken voor de lekkere trek.

-Variatie. Variatie is KEY!!
Wij proberen bijvoorbeeld afwisselende te ontbijten, zodat er niet standaard brood op het menu staat. Ook voor het avondeten wissel ik graag af. Ook voor het gemak hoor. Zo Google ik vaak naar een recept met de ingrediënten die in de koelkast liggen. Altijd weer een verrassing! 

-Brood. Ik noemde het al even bij het ontbijt. Wij eten eigenlijk alleen maar zuurdesembrood en het liefste van spelt gemaakt, van een goede bakker. Dit is makkelijker verteerbaar voor de darmen en de voedingsstoffen zijn beter opneembaar. En de smaak is heerlijk! In elke stad of elk dorp zijn er wel bakkers te vinden die dit (op bestelling) maken. 

Zuurdesem brood - Bewuste-Keuzes.nl

Ook zijn we door trial en error erachter gekomen dat bepaalde voedingsgroepen niet fijn zijn bij bepaalde klachten. Zo laten mijn man en dochter vaak supermarkt melk of yoghurt met lactose staan en vermijden wij grotendeels nachtschade groenten (tomaten, paprika, aubergine, aardappel). Deze bevatten allebei stofjes die eczeem kunnen triggeren.


Eten we dan nooit wat ongezonds? Jazeker wel. Maar ik weet ook dat dit meteen van invloed is op de huid van mijn dochter en op de darmen van mijn man. Dus geen standaard snoepmoment na schooltijd, maar wel een taartje op een verjaardag. Wel een glas limonade of fris bij een feestje, maar daarna water.


Duurder? Ja. Maar door geen/zo weinig mogelijk chips, koekjes, frisdrank en andere snacks te halen, compenseer je al een hele boel qua geld! En ik geef liever wat meer geld uit aan dingen die goed voor mijn lijf en gezondheid zijn, dan aan weer een kleine onnodige aankoop. 


Gelukkig kan ik thuis vaak lekker mijn gang gaan bij het proberen van weer nieuwe receptjes. Mijn man lust alles en dochter is gelukkig ook een goede eter en durft ook goed nieuwe dingen te proeven. En lust ze het niet? Dan heeft ze het in ieder geval geproefd!

Samengevat: eat good, feel good. Voor nu & voor later.