Vetten

Bewuste vetten - Bewuste-Keuzes.nl


Vetten zorgen ervoor dat vele vitamines goed worden opgenomen in je lichaam, zorgt voor een zachtere huid en voor een betere stoelgang.

Maar niet alle vetten zijn gezond..

Er zijn onverzadigde en verzadigde vetten, maar je kunt niet zo zwart-wit zeggen dat het ene gezonder is dan het andere soort. Het gaat er bij vetten om hoe je ermee om gaat, bijv. op welke temperatuur je ermee bakt, hoeveelheden die je binnen krijgt, hoe het geproduceerd is en weer; variatie!


Welke vetten ik gebruik?

Olijf olie extra vierge; vooral in salades of bakken op lage temperaturen. Bevat omega 3-6-9, vitamines en mineralen.

Kokosolie; geschikt om mee te oilpullen (zie mijn bericht hierover), maar ook om mee te bakken en te braden. Dit kan op hoge temperaturen. Het is een vaste olie, maar het smeltpunt is erg laag. Wil je het liever vloeibaar gebruiken voor een baksel? Even laten smelten in een pannetje is zo gebeurd. Bevat vitamines en goede zuren voor het lichaam.

Ghee; geschikt om mee te bakken op hoge temperaturen. Lekker voor vlees en vis! Bevat omega 3-9  en verschillende vitamines.

Roomboter; de enige boter die ik op brood smeer. Roomboter bevat boterzuur, een ontzettend gezonde stof voor hersenen, darmen en algehele gezondheid en vele vitamines en mineralen. Het is zelfs vrij makkelijk om je eigen roomboter te maken van rauwe melk. Even googelen en there you go. 

Wat ik NIET eet en gebruik:

Andere plantaardige oliën en bewerkte smeersels, zoals margarine, zonnebloemolie en raapzaadolie. Deze oliën bevatten vaak chemische stoffen, transvetten en te veel omega 6, waardoor er een ongezonde disbalans in het lichaam ontstaat.

Mijn tip:
Ga voor een biologische olie in een glazen, donkere fles!