Zuurdesembrood bakken is een heel proces. Echt slowcooking.
Hieronder beschrijf ik hoe ik dit aanpak. Ik ben er achter gekomen dat er ontzettend veel manieren zijn, prachtige bakboeken, websites etc. En mijn manier is een combi van wat het beste voor mij werkt.
Eerst heb je een starter nodig. Een starter bestaat uit water en (tarwe/rogge)meel. Doordat het gefermenteerd is, brengen o.a. de melkzuurbacteriën het gistingsproces op gang. Heb je nog geen starter? Je mag er bij mij een halen, google het, ga langs een goede bakker of maak hem zelf!
Starter voeden voor 2 broden:
- 50 gr starter
- 100 gr water
- 100 gr bloem/meel.
Je wacht dan totdat het verdubbeld is. Dit ligt aan verschillende dingen hoe lang dit duurt (de sterkte van de starter, de hoeveelheid, de temperatuur). Bij mij meestal een uur of 8-10.
Dan 150 tot 200 gr starter + 630-650 gr water + 1000 gr meel/bloem +18 gr zout mengen in grote kom. Mengen tot je geen los water of meel/bloem ziet. Wegzetten totdat het net niet verdubbeld is (rond de 10-12 uur, maar met warm weer dus korter). Je zet dit weg met een bio plasticzak of theedoek eromheen op je aanrecht of andere warme plek.
Daarna ga je het deeg vouwen. Je haalt het uit de kom en maalt een soort bol. Je trekt dan de flapjes uit elkaar en dit vouw je weer dicht. Dan draai je je deeg een kwartslag en trek je weer de flapjes uit elkaar en vouw je het weer dicht. Dit herhaal je totdat het niet meer zo rekbaar is.
Daarna bol je het op met je handen. Je laat het nu een minuut of 5 tot 10 rusten.
Het deeg stop je nu ondersteboven in je rijsmandje
Door een beetje bloem in het mandje te doen, plakt het niet. Dan met een plastic zak eromheen wegzetten in de koelkast. Min 12 uur, max 48 uur.
Nu mag je afbakken! Verwarm je oven voor op 250 graden met de pan er in. Als de oven warm in, draai je de temperatuur terug naar 230 graden.
Haal je deeg uit mandje en leg het met de bovenkant (eigenlijk de onderkant..) in de pan.
Nu mag je je brood insnijden. Hiermee laat je het brood scheuren op een bepaalde plek. Snijd je niet in, scheurt het op een willekeurige plek. Je kunt via Google helemaal los gaan met leuke snijvormen. Google 'scoring sourdough bread' voor de leukste vormen en kunstwerken!
Dan rond de 30 min op 230 graden. Daarna haal je de deksel eraf en draai je de oventemperatuur terug naar 210 graden voor ongeveer 15 min
Als het te bruin wordt, haal je het er eerder eruit.
Nu minimaal anderhalf af laten koelen en daarna kun je het goed snijden. Al moet ik eerlijk toegeven... anderhalf uur red ik vaak niet ;)
Het brood is ontzettend smaakvol, vult goed en is makkelijk verteerbaar voor je darmen.
Sidenote: elke oven is anders. Probeer uit wat werkt voor jou!